Druivenrassen

Cabernet Cortis

Algemeen: Cabernet Cortis is een hybride druivenras ontwikkeld in Duitsland. De vorst weerstand wordt beschouwd als goed. Het ras kan goed tegen weinig licht, zoals de Pinot Noir.

Afstamming: Cabernet Sauvignon x Solaris (= Merzling x (Saperavi Severnyi x Muscat Ottonel)).
Synoniem: FR 437-82 r (1982).

Uitlopen: Ongeveer half april, afhankelijk van de locatie.

Groei: De bladeren zijn van gemiddelde grootte, sterk groen en lijken op die van Cabernet Sauvignon: diep ingesneden, vijfvingerig). De groei is mooi recht. Het hout rijpt vroeg.

Rijping: Rijping begint ongeveer een week eerder dan de Pinot Noir.

Trossen: De trosvorm is langgerekt en cilindrisch, gelijkend op Cabernet Sauvignon. De bessen zijn middelgroot.

Resistentie: Cabernet Cortis heeft een hoge tolerantie tegen Peronospora en Oidium (valse en echte meeldauw). Bij de bloei komt soms slechte vruchtzetting voor.

Muscat Blue

Algemeen: Zwitserland. Nieuw ras uit de omgeving van Genève, gekweekt door Garnier. Muscat Blue lijkt sterk op Bristaler Muskat wat blad en groeiwijze betreft. De bladeren zijn echter wat donkerder en de groeipunten iets roder.

Afstamming: Ontstaan uit de kruising van (Villard Noir X Müller-Thurgau) X Seyve Villard 20-347.

Uitlopen: Onbekend

Groei: De opbrengst is goed, de trossen lang, los gevormd en de bessen groot.

Rijping: 3e week september tot 2e week oktober

Trossen: vrij grote losse trossen met grote bessen.

Resistentie: Deze stok groeit rechtop, maakt weinig dieven en heeft zeer goede weerstand tegen schimmels.

 

Rondo

Algemeen: Rondo is een goed ras voor wijn en is bruikbaar als tafeldruif. De mooie herfstkleur van het blad maakt Rondo tot een aanwinst voor de tuin.

Afstamming: Saperavi Severnyi x St. Laurent
Synoniem: Geisenheim 6494-5. Gekweekt in Tsjechië, verder ontwikkeld op het wijnbouwproefstation te Geisenheim, Duitsland (1964).

Uitlopen: Vroeg (waardoor de Rondo enigszins vorstgevoelig is).

Groei: Krachtige, maar hangende groeiwijze, met veel dieven. De groeiwijze is wat rommelig, hetgeen (veel) meer werk geeft in de zomer..

Rijping: Rond half september.
Door de vroege rijping is bescherming tegen wespenvraat noodzakelijk.

Trossen: Middelgrote tot grote trossen, los gevormd en vanaf half september al rijp. Door ze lang te laten hangen kunnen ze een hoog suikergehalte ontwikkelen. De Rondo geeft grote opbrengsten.

Resistentie: Redelijke weerstand tegen valse meeldauw en botrytis. Tegen echte meeldauw is in ongunstige jaren bespuiting noodzakelijk. Wespgevoelig. De Rondo heeft een goede weerstand tegen vorst en er wordt gemeld dat hij to -30° C kan overleven.

Cabernet Cantor

Algemeen: Goed winterhard, weinig vorstschade

Afstamming: Cabernet Cantor is een in 1989 nieuw gekruisde schimmel tolerente rood druivenras. Cabernet Cantor werd aan de Staatlichen Weinbauinstitut Freiburg uit de rassen Chancellor (vulgo Seibel 7053) × (Merzling × (Zarya Severa × Muskat-Ottonel)) Ambtshalve werd hij met het onderzoeksnummer FR 523-89 r gekenmerkt. Kweker: Dr Norbert Becker

Uitlopen: Enkele dagen voor de Spätburgunder. (Pinot Noir) .

Groei: Goede gezonde groeier.

Rijping: Ca 1 week voor de spätburgunder. (Pinot Noir)..

Trossen: Onbekend

Resistentie: Goed resistent tegen de voorkomende schimmels.

De Regent

Algemeen: De Regent is gekweekt op het Duitse instituut voor Druiventeelt te Geilweilerhof en is geselecteerd op zijn resistentie tegen schimmelziektes. In de praktijk blijkt deze resistentie tegen te vallen.
Het is een winterhard ras geschikt voor wijn. In de Verenigde Staten is een vorst resistentie zonder bescherming tot -27 graden Celcius gerapporteerd. De Regent heeft ook een zeer goede houtrijping.
In Nederland is Regent (rond 2004) het meest aangeplante blauwe ras. Hobby-wijngaardeniers hebben er een hele goede stok aan die zonder bespuitingen geteeld kan worden en een goede wijn levert. Regent is een zeer vruchtbaar ras dat snel trossen vormt (soms zelfs al het tweede jaar) en een behoorlijke opbrengst geeft. Inmiddels zijn er nieuwe rassen die betere smaak leveren.

Afstamming: Diana Hamburg (=Silvaner x Müller-Thurgau) x Chambourcin.
Synonym: Geilweilerhof 67-198-3. Pfalz, Duitsland (1967).

Uitlopen: Vroeg. De bloei van de Regent is gevoelig voor botrytis.

Groei: Groei is middelsterk en rechtopstaand. De Regent doet het goed op de meeste grondsoorten.
Bij jonge planten (vaak tot het 5e à 6e jaar) ziet men vaak een vroege bladkleuring (al in de zomer) door magnesium gebrek.

Rijping: Rond eind september, begin oktober.De rijping blijft vaak bij 80 tot 85 Oe steken.
Door de relatief vroege rijping is de Regent gevoelig voor wespenvraat (en azijnsteek in de kapotte bessen).

Trossen: Middelgrote, enigszins losse trossen. De druiven zijn blauw, rond en middelgroot. Het sap heeft een lichte kleur. De Regent geeft gelijkmatige, gemiddelde oogsten.
Bij een matige trosdunnning kan een goed suikergehalte worden gehaald. Voor een volle wijn is het van belang dat de trossen een hoog suikergehalte halen en goed afrijpen, zodat het zuurgehalte voldoende zakt.
In Duitsland wordt geadviseerd om te oogsten bij 85 Oechlse om afwijkende smaken in de wijn te voorkomen.

Resistentie: Redelijke resistentie tegen schimmelziektes, maar in ongunstige jaren is bespuiting toch noodzakelijk.
Bij een matige tot sterke infectiedruk van valse meeldauw (vanaf de nazomer) kan het tot een gedeeltelijk tot volledig bladverlies komen.

Merzling

Algemeen: Een ras met witte vruchten. De stok en trossen hebben een grote gelijkenis met Riesling en ook de wijn vertoont overeenkomsten. Het grote verschil is echter de goede weerstand tegen schimmels.

Afstamming: Seyval Blanc x (Riesling x Pinot Gris).
Synoniem: Fr 993-60 Gekweekt op het proefstation Freiburg in Breisgau (DE).

Uitlopen: Onbekend

Groei: Gemiddeld -krachtig. Snoei o.b.v. Cordon of Guyot

Rijping: 3e week september tot 3e week oktober.
De rijpingstijd valt vroeger dan die van Riesling. Een goed ras voor Nederlandse en Vlaamse omstandigheden.

Trossen: onbekend. Opbrengst Normaal – Hoog

Resistentie: Goede weerstand tegen schimmels. Enkele behandelingen in het voorjaar zorgen ervoor dat de stok prima gezond blijft.

 Solaris

Algemeen
Een wit druivenras met een goede schimmelweerstand, dat heel vroeg afrijpt. Door het gevaar van wespenvraat (door de vroege rijping), en bijkomende schimmelaantastingen als gevolg van deze vraat, en door gevoeligheid voor misbloei heeft dit ras bij ons inmiddels een negatief advies gekregen voor de aanplant. Pluspunt is de mogelijk brede inzet van droge tot zoete wijn en van fruitige tot houtgerijpte wijn (maar dan moet je wel de druiven rijp krijgen of rekening houden met een beperkte opbrengst).

Afstamming
Merzling x (Geisenheim GM 6493 = Saperavi Severny x Muscat Ottonel).
Synoniem: FR 240-75. Ontwikkeld in Duitsland door het onderzoeksinstituut in Freiburg

Uitlopen
Onbekend

Groei
Het is een sterke groeier, zodat er elk jaar lange uitlopers ontstaan. Deze uitlopers zijn moeilijk te leiden en groeien vaak horizontaal en hangend, waardoor een dicht 'bladerdak' kan ontstaan. Omdat de groei op zich zelf al sterk is, moet er geen krachtig groeiende onderstam worden toegepast. De geadviseerde stokafstand is ongeveer 1,3m. De bladeren zijn groot en leerachtig. P.Basler et al. (Forschungsanstalt Wadenswil) [Schweiz.Z.Obst-Weinbau nr. 17/02] geven aan dat de bladeren vaak de symptomen van magnesiumgebrek vertonen. Al in het tweede jaar vindt er bloem- en trosvorming plaats.
Mogelijke problemen met de groei: Solaris groeit in het voorjaar vaak enorm hard. De scheuten gaan zo snel dat hun 'internodiën', dat wil zeggen de ruimte tussen twee ogen, niet de normale 15 cm zijn, maar wel 25 cm. Zo'n 'uitgerekte' scheut wordt in de winter horizontaal aan de draad gebogen, en in het voorjaar komen dan uit de bedoelde ogen de nieuwe verticale, vruchtdragende scheuten. Wanneer de afstand tussen die ogen te groot is, komen er per strekkende meter dus ook veel minder rechtopgaande, vruchtdragende scheuten uit. En dus ook veel minder trossen, opnieuw per strekkende meter.
Een aantal wijnboeren experimenteert nu met een andere, dubbele aanbindmethode. Een plant met enkele strekkers wordt in het vervolg gesnoeid met dubbele strekkers: één links en één rechts. Over een strekker-van-links, wordt nu gewoon ook een van rechts komende strekker, van de rechter buurplant gebogen: samen, tegen elkaar aan aan de draad. Het aantal ogen per stekkende meter is daarmee weer verdubbeld, een een normale opbrengst kan worden. Een ander mogelijk euvel is dat Solaris gevoeliger lijkt te zijn voor misbloei. Een mogelijke behandeling hiertegen is het toppen van de groeiende scheuten vóór de bloei.

Rijping
Het ras is zeer vroeg rijp (begin september) en dus zeer gewild bij vogels en wespen. Bescherming tegen wespen met (zeer) fijnmazige netten en wespenvallen is echt noodzakelijk! In hele vroege jaren (bv 2007) zijn ze al rijp voor de wespentijd.
Het suikergehalte kan gemakkelijk oplopen tot boven de 100 Oechsle, terwijl het zuur goed blijft (rond de 8 gram/l). Er zijn Nederlandse wijngaarden bekend waarbij geoogst is met 120 Oechsle, goed voor meer dan 15% alcohol.

Trossen
De trossen zijn middelgroot en niet bijzonder compact. In jaren met veel neerslag (zoals bv 2008) kunnen de bessen groot worden zodat ze elkaar toch kapot drukken. Dan is het gewenst om op tijd te halveren of te rissen. De schil wordt zeer zacht, zodat behandeling tegen botrytis dan noodzakelijk kan zijn. De kleur van de druiven is mooi goudachtig. Basler et al. (Forschungsanstalt Wadenswil) [Schweiz.Z.Obst-Weinbau nr. 17/02] vinden een gemiddeld lagere opbrengst (20%) dan bij de Johanniter. Het zuur is met 8g/l gemiddeld 1g/l lager dan bij de Johanniter (nb. Bij ons worden grotere verschillen in zuur gevonden daar het zuur bij de Johanniter vaak ruim boven de 10 g/l blijft.).
Zij noteren een opbrengst tussen 0.7=1.0 kg/m2, met een rijpheid van 95-110 Oechsle.

Resistentie
Een hoge resistentie tegen valse meeldauw. Tegen meeldauw kunnen maatregelen nodig zijn. P.Basler et al. (Forschungsanstalt Wadenswil) [Schweiz.Z.Obst-Weinbau nr. 17/02] constateren, na Solaris van 1995-2001 gevolgd te hebben, een goede resistentie tegen echte en valse meeldauw. Oidium geeft soms enige problemen. Vooral onder vochtige omstandigheden in het najaar als de trossen niet goed kunnen drogen door de dichte vorm van de tros.

Johanniter

Algemeen
Een witte druif met een uitstekende wijnsmaak, een redelijk goede resistentie en een gezonde, krachtige groei. Het blad en de groeiwijze lijken wat op het moederras Riesling.

Afstamming
(Seyve Villard 12-481 x (Pinot Gris x Chasselas)) x (Riesling x Pinot Gris)
Synonym:Geilweilerhof GA 49-22 of FR177-68. Gekweekt op het Duitse proefstation voor wijnbouw te Freiburg.

Uitlopen
Middelvroeg

Groei
Redelijk krachtig, rechtopstaand, met weinig dieven en een gezond groen blad. Op tijd ontbladeren geeft minder kans op zonnebrand.

Rijping
Half oktober

Trossen
Compacte, kleine trossen. De druiven zijn middelgroot en groengeel.
Een scheut kan vaak twee tot drie trossen dragen. Voor een goede kwaliteit van de wijn wordt daarom geadviseerd om de bovenste tros te verwijderen en de opbrengst per stok te beperken tot 1,5 kg (zie P.Basler et al. (Forschungsanstalt Wadenswil) [Schweiz.Z.Obst-Weinbau nr. 17/02]). Zij meten een opbrengst van 0.8-1.2 kg/m2, met een rijpheid tussen 85 en 92 Oechsle.
Overbelasting heeft een slechte houtafrijping en slechtere groei in het opvolgende jaar tot gevolg.

Resistentie
Algemeen: zeer hoge weerstand tegen schimmelziektes. Na Johanniter van 1995 tot 2001 nauwkeurig gevolgd te hebben, concluderen P.Basler et al. (Forschungsanstalt Wadenswil) [Schweiz.Z.Obst-Weinbau nr. 17/02] dat Johanniter relatief gevoelig is voor valse meeldauw. Dit vooral in jaren met een hoge infectiedruk. De druiven worden hierbij in het algemeen slechts licht aangetast. Van echte meeldauw wordt geen schade ondervonden.

Souvigner Gris

Algemeen
Synoniem Fr 392-83. Makkelijke druif. Lijkt een aanrader voor gunstig gelegen wijngaarden
Gekweekt op Weinbauinstitut Freiburg 1983

Afstamming
Cabernet Sauvignon x Bronner.

Uitlopen
Gelijk met de overige Burgunder rassen (laat vergeleken met de meeste druivenrassen in dit overzicht).

Groei
Tros dunning tijdens kleuring

Rijping
Vrij laat. Vereist een gunstige standplaat. Ongeveer gelijk met de Weisburgunder

Trossen
Middelgroot; los. middelgrote bes. Langwerpig.

Resistentie
Peronospora: zeer goed. Andere schimmels: goed