Wijngaard Oldiek in Nieuwolda (Groningen)

Wijngaard Ol Diek ligt in het mooie, gastvrije Oldambt. Een oprit omzoomd door de statige kastanjebomen voert u naar onze boerderijwinkel en wijnmakerij. Deze zijn gevestigd in een prachtige, authentieke gerestaureerde boerderij uit 1867. Dankzij een zorgvuldige selectie van druivenrassen is het mogelijk gebleken om op de Groninger Klei uitstekende druiven te verbouwen. Droge, halfzoete en zoete witte wijnen, rosé wijnen en rode wijnen van de Groninger zeeklei, het is uniek! Wijn maken is een vak waar geduld en precisie van belang zijn. Onze liefde voor druiven en wijn en de drang om lekkere wijnen te maken maakt dat het ook op Groninger bodem mogelijk is.

Wijngaard Ol Diek

In 2006 is door ons in het Groningse Nieuwolda Wijngaard Ol Diek aangelegd. De wijngaard besloeg toen 1 hectare. In 2011 zijn we gaan uitbreiden. Er zijn 2 hectare nieuwe wijnranken aangeplant waardoor er nu in totaal 3 hectare wijngaard is. De wijnmakerij en boerderijwinkel zijn gevestigd in een oude boerderij uit 1867 welke de naam “Ol diek” draagt. Vandaar onze naam ‘Wijngaard Ol Diek’.

De kwaliteit van de druiven wordt continue gecontroleerd, pas als de druiven van allerbeste kwaliteit zijn worden ze van de ranken geknipt. In de wijnmakerij worden de druiven ontsteelt en geperst tot sap. Vervolgens wordt het sap gefermenteerd. De witte en rosé wijnen rijpen in roestvrijstalen vaten, de rode wijnen op eikenhouten barriques. Als de wijnen uitgerijpt zijn, worden ze gebotteld. Na een korte rust in de fles van ± 2 à 3 weken zijn ze te koop in de onze boerderijwinkel.

Nieuwolda

Wijngaard Ol Diek is één van de meest noordelijke wijngaarden van Nederland, gelegen op een oude zeedijk langs het Termunterzijldiep in de provincie Groningen. . Het ligt naast het dorp Nieuwolda tussen de goudgele korenvelden en de grazende koeien in het prachtige weidse Oldambt. Het Termunterzijldiep loopt vlak langs de wijngaard en de boerderijwinkel.  Het dorp Nieuwolda is ontstaan in de 16e eeuw. In 1542 werd een nieuwe zeedijk aangelegd ter bedwinging van de Dollard. In de loop der eeuwen werd er steeds meer land op de Dollard teruggewonnen. Het Termunterzijldiep, gegraven in 1601, was een vervanging voor de vroegere rivier De Munte. In de 17e en 18e eeuw ontstond een bloeiende scheepvaart over het Termunterzijldiep als gevolg van de ontwikkeling van de Groninger Veenkoloniën bij Veendam en Pekela. In 1986 werd het kanaal opnieuw geopend voor de scheepvaart, nu met name gericht op de waterrecreatie. In 2015 moet het zijn aangesloten op het Oldambtmeer.

Wijnproeverij

Geregeld worden er in ons proeflokaal op zondagmiddag wijnproeverijen georganiseerd waarvoor u zich kunt opgeven. Ook kunt u voor groepen vanaf 10 personen een wijnproeverij of excursie bij ons boeken.

Tijdens de wijnproeverij geven we een rondleiding door de wijnmakerij en laten we u zien hoe wijn wordt gemaakt. Bij mooi weer lopen we nog even de wijngaard in. Het belangrijkste is natuurlijk dat we met u al onze verschillende wijnen gaan proeven en u laten ervaren wat iedere wijn speciaal maakt. Onder het genot van bijpassende hapjes maakt u kennis met de wijnen. Wilt u een wijnproeverij voor een speciale gelegenheid zoals een bedrijfsuitje, familiedag of vrijgezellenfeest neem dan gerust contact met ons op.

Kijk in de agenda voor de geplande proeverijen.

 

Boek daarom oost groningen

Een mooi boek over westerwolde, oldambt en veenkolonien nu in de aanbieding van € 32,95 voor maar € 17,50 en gratis verzending. Op=op https://www.landwinkeloldiek.nl/index.php?moduleid=3&actie=product&id=313

Lees meer

Wijnproeverijen

Van de druiven uit onze Wijngaard Ol Diek maken we ook zelf wijn. We organiseren regelmatig op zondagmiddag wijnproeverijen waarvoor u zich op kunt geven.

Tijdens een proeverij kunt u op een leuke manier proeven en genieten van deze heerlijke wijnen én kunt u zien hoe de wijnen door ons zelf worden gemaakt.

Voor de exacte data kunt u bij de agenda kijken. Ook organiseren wij excursies en rondleidingen. Neem hiervoor even contact met ons op.

Excursie & Presentatie

Binnenkort meer informatie